Pälsvård

Pälsvård

Eftersom jag arbetar som hundfrisör tycker jag att det är väldigt viktigt att man sköter pälsen som man ska och att hunden ser ut som den ska.
Personligen blir jag väldigt ledsen när man klipper av skägg och lugg eftersom det är både dvärgschnauzer och schnauzerns signum. Om man vill hålla på klippa själv så tycker jag att man ska lära sig och inte bara klippa på vinst och förlust. ”Jag vill se ögonen” Dom ser inte” På våra hundar finns inga som helst problem att se ögonen och ser gör dom alldeles för mycket ibland……. en lång smal lugg skymmer ingenting. Samma sak när man rakar/klipper hunden utan anledning, kamma ull och håll efter pälsen ganska ofta så är det inga problem att trimma den. I min värld är trimning när man rycker pälsen med fingrarna, inte rakar bort den med en ”trimmer” = klippmaskin.
Man kan bada sin hund så ofta man vill om man använder ett schampoo som är anpassat för hund – INTE såpa och INTE yes. Hunden har inte samma PH-värde på sin hud som vi har och det är därför vi inte ska använda våra produkter på hundarna. Huden återfuktar på bara några timmar och det är bra så mycket trevligare att ha en ren hund i hemmet än en smutsig. Det enda man ska tänka på är att den inte ska vara schamponerad 2 veckor innan trimning

På dvärgschnauzer är det väldigt viktigt att man kammar underull, om man inte gör det så ”orkar” den sträva pälsen inte komma upp genom ullen och det bli jobbigt för hunden att bli trimmad.
Schnauzern brukar inte ha fullt lika mycket ull men kan ändå behöva en omgång med ullkammen då och då.
Det är också viktigt att man har en ordentligt stålkam så man kan kamma igenom skägg, lugg och benhår några gånger i veckan.
Många tycker att det år lika bra att klippa sin dvärgschnauzer/schnauzer MEN man förstör pälsens egenskaper, en trimpäls står emot väta, till viss del smuts och dom fryser inte i första taget. En klippt päls blir mjuk, lockig och förlorar sin färg – din svarta hund blir grå
Tycker ni att det verkar jobbigt med pälsvården rekommenderar jag er att istället titta efter en släthårsras

Text från en gammal broschyr utgiven av schnauzerringen

”En av schnauzern/dvärgschnauzerns viktigaste särdrag är den sträva pälsen. För att kunna bibehålla strävheten och i vissa fall erhålla den krävs att man regelbunden tar bort döda hår för att ge plats åt nya
Att trimma din hund kan ta tid och vara besvärligt men förutom att det ger din kunskaper i pälsvård så får du också en hund med en vacker peppar/salt eller svart färg och en päls som stöter bort smuts och vatten. Det är också nyttigt för våra ofta stöddiga och envisa schnauzrar att de märker att vi kan vara lika envisa och bestämda när det gäller att de skall sitta stilla på bordet och låta sig hanteras.
Att raka eller klippa din schnauzer är naturligtvis enklare men pälsen blir mjukare och mjukare ju mer den rakas. Dessutom försvinner peppar/salt pigmenteringen, färgen blir istället jämngrå och den svarta pälsen blir grå och matt i tonen. Pälsen förlorar också dess vatten och smutsavstötande egenskap.
Om Du har en tanke på att ställa ut din schnauzer har du inget val, pälsen måste trimmas”